Zoek
Zoek

De geschiedenis achter de Ferrari F40

De Ferrari F40 is een van de meest legendarische auto’s uit zijn tijd en hij rijdt nog steeds rondje om veel van de auto’s in deze generatie. Weinig automakers zeggen dat hun auto de beste is die er rondrijdt, in tegenstelling tot Enzo Ferrari met de F40 die dit wel benoemde. Buiten dat dit de laatste auto is waar Enzo Ferrari zijn hand heeft opgelegd, zijn er nog veel karakteristieken die deze auto zo speciaal maakt.

In deze blog vertellen we jou meer over de geschiedenis van deze legende.

Het ontstaan van de legende…

Vroeg in de 80e jaren kwam Ferrari de markt op met de Ferrari 288 GTO. Dit zou de voorganger van de F40 worden, nadat Ferrari opzoek ging naar een geduchte rivaal voor de Porsche 959. Deze Ferrari had maar 1 doel: razendsnel zijn. Comfort en luxe werd compleet achterwege gelaten. Net als in de Formule-1 werd er gebruik gemaakt van materialen zoals, koolstofvezel, kevlar en aluminium.

Hiernaast werd deze Ferrari een sleutelfiguur in de geschiedenis van het merk. De F40 werd in 1987 gelanceerd ter ere van het 40-jarige bestaan van het merk. Na de presentatie van de Ferrari F40 kwam Enzo Ferrari later dat jaar te overlijden…

Het design en karakter

Het design en karakter

Pininfarina degene die tot op de dag van vandaag nog bekend staat om zijn majestueuze ontwerpen, stond ook aan de voet van de Ferrari F40. De lichte en tevens sterkte materialen uit de Formule-1 gaven de auto zijn stijfheid en zijn lichtvoetigheid.

Alle Ferrari f40’s werden uitgevoerd in Rosso Corsa, ook wel (beter bekend als) Ferrari rood in de volksmond. De auto’s werden echter vaak overgespoten als deze uiteindelijk in bezit waren.

Eén van de hoogtepunten van het design was het klassieke H-gate patroon. Daarnaast had de Ferrari F40 een erg strak design, waarvan menig mens zijn of haar mening wel over had. Buiten de looks waren het toch de prestaties die deze auto echt uniek maakte.

Prestatie op een ander niveau

Wat deze auto zo enorm snel maakte was zijn 2,936 cc V8 met twee turbo’s die zorgde voor een verpletterende 495 pk. De Ferrari F40 schoot van 0 naar 100 km/u in 3,9 seconden. Iets wat deze auto nog specialer maakte, was de eerste productieauto die de grens van 200 mph (320 km/u) verbrak, een mijlpaal in de autogeschiedenis.

In 1989 werd de F40 nog aangepast voor het circuit. Motorisch werd de auto opgekrikt naar een vermogen van 700 pk wat niet veel later zelfs 780 pk werd. Hij bereikte zelfs een topsnelheid van uiteindelijk 380 km/u. Deze F40 kreeg de naam: Ferrari F40 Competizione, en werd ingezet in onder andere de 24 uur van Le Mans.

Het debuut van de Ferrari F40

Toen de Ferrari F40 in 1987 op de markt kwam, werd er een gelimiteerde opgaaf afgegeven van 400 stuks. Uiteindelijk zijn er tot 1992 in totaal 1.311 Ferrari F40’s geproduceerd. Vroeger kwam de Ferrari F40 met een kostenplaatje van ongeveer €400.000. Vandaag de dag zijn de meeste van de bijzondere F40’s in bezit van privéverzamelaars en de biedingen schieten op veilingen naar uitzonderlijke bedragen.

Tot op de dag vandaag is er nog geen andere auto zoals de Ferrari F40 en het is juist daarom ook één van de legendes in de supercar wereld. Nog vele memorabilia en hommages worden ook nu nog aangeboden. Zo vind je bij ons de Ferrari F40 in het assortiment aangezien deze auto natuurlijk bij geen enkele autoliefhebber kan ontbreken.