Zoek
Zoek

De Ferrari van 70 miljoen!

De Ferrari 250 GTO, een auto om van origine GT-races mee te winnen maar vandaag de dag één van de allerduurste auto’s ter wereld. Het getal in de naam staat voor de inhoud van de cilinder waarnaast ‘GTO’ voor Gran Turismo Omologato staat.

De 250 GTO kwam in 1962 op de markt in de Verenigde Staten en kosten destijds $18.000. Wellicht denkt u had ik er toen maar één gekocht? De beperkte opgave van 39 stuks en tevens persoonlijke instemming van oprichter en eigenaar Enzo Ferrari maakte dit vrijwel onmogelijk.

Ontwikkeling en Design

De GTO was dus oorspronkelijk bedoeld om GT-races mee te winnen, toch leek Ferrari een auto ontwikkeld te hebben voor de gewone weg. Elke racewagen kreeg in die tijd een even chassisnummer hoewel de “gewone” wagens een oneven nummer kregen. Dit was ook het geval bij de Ferrari 250 GTO. Anders dan de meeste Ferrari’s is de 250 GTO niet ontworpen door een specifiek persoon.

De 250 GTO was buiten dit een typische Ferrari voor zijn tijd. Zo bevatte de auto een handgelast buizenframe, a-vormige voorophanging, schijfremmen, actieve achteras en Borrani spaakwielen. Als autoliefhebber zou je dan kunnen afvragen waaraan de 250 GTO zijn waarde heeft te danken wanneer er naar het interieur gekeken wordt. De snelheidsmeter ontbrak en veel knoppen en hendels kwamen direct van een Fiat 500. In de wandelgangen ging zelfs het gerucht dat de overalls van werknemers gebruikt werden om de stoelen te bekleden.

Racen

Aangezien er maar 39 stuks van de Ferrari 250 GTO geproduceerd zijn, zou de auto eigenlijk geweigerd worden om te mogen deelnemen aan de GT-kampioenschappen. Ondanks dat zou de auto toch worden toegelaten. Enzo Ferrari had zogezegd de 250 GTO als doorontwikkeling op de 250 GT SWB hebben laten registreren, waardoor het minimum van 100 geproduceerde auto’s toch werd bereikt.

In 1962 werd de eerste race in de 250 GTO door de Amerikaan Phil Hill tijdens de 12 uur van Sebring gereden. Ferrari was achteraf verbaasd dat ze met een motor voorin het zó ver zouden schoppen. In het overall klassement eindigde Ferrari tweede. Deze indeling verdween echter snel en daarmee was de Ferrari 250 GTO de laatste auto die in de GT-klasse voorin kon meestrijden.

Collectorsitem

Niemand had kunnen voorspellen dat vandaag de dag de Ferrari 250 GTO de auto van 70 miljoen dollar is. In de jaren tachtig steeg de auto al enorm in waarde en er werd op zijn top al 14.6 miljoen dollar neergelegd voor deze auto. In 2008 werd dit record verbroken waarna de 250 GTO voor 28.5 miljoen dollar verkocht werd.

In de jaren hierna werden nog enkele Ferrari 250 GTO’s verkocht voor record bedragen, zoals de grijze Ferrari 250 GTO die voor een recordbedrag van 70 miljoen dollar verkocht werd. Bent u diegene die deze bijzondere auto met een waarde van 70 miljoen dollar aan uw muur wil hebben hangen? Schroom u niet en neem snel een kijkje bij ons in de webshop!