Zoeken
Zoeken

BMW E30 M3

16,9524,95

BMW E30 M3

De BMW M3 van 1986 werd rechtstreeks vanuit de autosport ontwikkeld en was de eerste in zijn soort. Toen de auto in 1985 op de IAA in Frankfurt werd gepresenteerd, was hij een sensatie. En met zijn talrijke kampioenschap overwinningen in de toerwagen racerij werd de BMW M3 al snel een van de meest iconische wagens in het BMW M gamma. Tijd om de fascinerende geschiedenis van deze legendarische serie te belichten, te beginnen waar het allemaal begon met de BMW M3 E30.

Een motorsport verhaal

Het idee achter de eerste BMW M3 was om een racesedan beschikbaar te maken als straatversie. Niemand voorzag wat een daverend succes de M3 zou worden – zowel op de alledaagse wegen als op de grootste racecircuits ter wereld. Als gehomologeerd toerwagen model kwam de BMW M3 in 1986 eindelijk aan de start. Volgens het Groep A reglement moesten er binnen twaalf maanden minstens 5.000 voor de weg geschikte exemplaren van een racewagen verkocht zijn om een homologatie te krijgen.

Voor de weg en het circuit!

Daarvoor hadden de technici van BMW Motorsport GmbH (de bedrijfsnaam van BMW M tot 1993) geweldig werk geleverd. De ontwikkelaars voorzagen de toekomstige M3 van de beste componenten uit het BMW Racing Parts schap. Het remsysteem met ABS en geventileerde schijven zorgde voor stabiliteit, terwijl de ophanging en demping waren ontworpen met het oog op de racerij – zonder de geschiktheid voor dagelijks gebruik op te offeren. Ook de handgeschakelde transmissie straalde klassieke raceflair uit, zodat de bestuurders de eerste versnelling linksonder vonden, zoals typisch is in de racerij. Ondertussen nam BMW Motorsport GmbH weinig meer dan de deuren en het dak van de BMW 3 Reeks productie auto over.

Licht en snel

De prestatiegegevens van de eerste BMW M3 waren destijds een benchmark en dat is ook nu nog zo. Dankzij racetechnologie klimt de motor precies naar de 200 pk – en dat zonder turbo of compressor. Zijn maximumsnelheid bedraagt 6.750 t/min. Dankzij het geringe gewicht van ongeveer 1.200 kilogram bereikt de M3 al na 6,7 seconden de 100 km/u en een topsnelheid van 235 km/u. Met de geregelde katalysator, die zeer geavanceerd was voor die tijd, verloor de motor slechts een beetje vermogen tot 195 pk – een nog steeds aanzienlijk cijfer.

Nu hebben we ervoor gezorgd dat deze auto nu op papier verkrijgbaar is, om toe te leven naar het moment dit icoon te bezitten. Heb jij een andere droomauto kijk dan in onze webshop verder tussen onze andere designs!

DIT vind je ook leuk!