Zoeken
Zoeken

E30 BMW: Een Tijdloze Klassieker

De geschiedenis van de E30 BMW

De E30 BMW, geproduceerd van 1982 tot 1994, is een van de meest iconische modellen in de geschiedenis van BMW. Deze tweede generatie van de 3-serie was een groot succes dankzij zijn combinatie van prestaties, design en betrouwbaarheid. De E30 was beschikbaar als sedan, coupé, cabriolet en touring (stationwagen), wat zorgde voor een breed scala aan keuzes voor de consument. De M3-versie van de E30, geïntroduceerd in 1986, werd een legende in de autosport en maakte naam op circuits over de hele wereld.

De prestaties van de E30 BMW

De E30 BMW stond bekend om zijn uitstekende rijprestaties. De instapmodellen hadden een 1,6-liter viercilinder motor, terwijl de krachtigere versies beschikten over een 2,5-liter zescilinder motor. Het topmodel, de M3, had een 2,3-liter viercilinder motor die meer dan 200 pk produceerde. De combinatie van achterwielaandrijving, een uitgebalanceerd chassis en nauwkeurige besturing zorgde ervoor dat de E30 een waar genot was om te rijden. Het was een auto die zowel op de weg als op het circuit indrukwekkende prestaties leverde.

Uiterlijk en interieur

Het ontwerp van de E30 BMW is tijdloos en elegant. Met zijn strakke lijnen, vierkante koplampen en klassieke BMW-grille blijft hij er na al die jaren nog steeds fris uitzien. Het interieur was eenvoudig maar functioneel, met hoogwaardige materialen en een ergonomische indeling. De sportieve versies, zoals de M3, hadden extra’s zoals sportstoelen en een sportstuur. Het is een auto waarin je je meteen thuis voelt, met een rijpositie die perfect is voor zowel dagelijks gebruik als sportief rijden.

Prijs in Nederland

De prijzen van de E30 BMW variëren sterk afhankelijk van de staat, het model en de kilometerstand. Voor een goed onderhouden exemplaar van een standaard E30 kun je rekenen op prijzen tussen de €10.000 en €20.000. De prijzen van de zeldzamere en beter presterende modellen, zoals de E30 M3, kunnen als snel oplopen tot €100.000 of zelfs meer. Kijk maar eens op Autoscout24 voor het actuele aanbod. De E30 blijft een gewilde klassieker onder autoliefhebbers en verzamelaars, wat de prijzen de afgelopen jaren alleen maar heeft doen stijgen.

De E30 BMW is een auto die zijn plek in de autogeschiedenis meer dan verdiend heeft. Of je nu op zoek bent naar een betrouwbare klassieker voor dagelijks gebruik of een iconische sportauto, de E30 biedt het allemaal. Voor de echte liefhebbers van de BMW E30 M3 hebben wij een schitterende poster in ons assortiment. Bekijk ook onze andere BMW posters.